Luma Insights:

[Finns i SRP] Luma: Fler emittenter använder en enda anslutning för global verksamhet

Artikeln nedan är skriven av Pablo Conde från Strukturerade detaljhandelsprodukter (SRP) april 3, 2024.

Efter det senaste partnerskapet mellan Luma Financial Technologies och Vontobel för att ytterligare utöka den schweiziska emittentens utbud av dubbla valutasedlar (DCN) och rabattcertifikat på deritrade-plattformen, talade SRP med David Wood, verkställande direktör, Luma's International Business, om fintechs framsteg i sina internationella expansionsinsatser och var marknaden finns när det gäller automatisering, användning och adoption.

Det utökade samarbetet med Vontobel representerar inte en förändring av Lumas målmarknad som alltid har haft ett köpsidefokus.

"Vi arbetar faktiskt utifrån ett Vontobel-perspektiv när vi tillhandahåller multi-emittentförmågan till köpsidan," sa Wood till SRP. "Vontobel är naturligtvis ett lite separat fall eftersom du har säljsidan och köpsidan under ett tak."

En av anledningarna till att Luma kan göra detta med emittenter ur ett multi-dealer-perspektiv är att det ger en oberoende integration.

"Vi har en teknisk kinesisk mur mellan alla emittenter, och alla andra emittenter är glada eftersom det finns en tydligare segregation", säger Wood.

Ur ett affärsperspektiv finns det enligt Wood andra fördelar för emittenterna; till exempel är Societe Generale och UBS anslutna till Luma för full klickning och handel via sina egna föredragna API och produktmodeller, och Luma hanterar de anpassningar som krävs av Vontobels deritrade.

"Den teknikintegration hade tidigare en förmånstagare, Vontobel," sa han och tillade att dessa emittenter har kunnat fasa ut skräddarsydda och dyra handelsförbindelser och ersätta dem med en enda anslutning till Luma som kopplar dem till ett större antal kunder.

”Andra köpsideskunder, som kapitalförvaltare i Frankrike eller strukturerade produktmäklare i Storbritannien och Schweiz, får också en bättre servicenivå. Tidigare kunde en emittent bara ge dem priser på Luma. Nu förser de dem med automatiserad dokumentation, handel och allt annat på grund av integrationen.”

Wood pekar på ett liknande projekt med en stor privat bank i Asien, där Luma tillhandahöll en multifunktion i sina tjänster.

"Vi planerar inte att lansera vår fullständiga plattformstjänst i Asien för tillfället, men vi kommer att utnyttja där vi ser möjligheter," sa han. ”Det vi har är integrationen med emittenterna – det är bara ytterligare en produkt och det är lätt för oss att lägga till.

"Vi har arbetat med att skapa mer interaktion och anslutning mellan köpsidan och säljsidan, så istället för att ha flera situationer där alla bara kan använda prissättnings- och handelsförbindelser en gång, försöker vi skapa mer av ett standardanslutningsnav, så att människor kan anslut en och använd den anslutningen många gånger."

möjligheter

Fokus för Luma bortom sin hemmamarknad fortsätter att vara Europa, där Wood tror att "det finns mycket mer att göra för Luma både när det gäller tillväxt i vår verksamhet och utnyttjande av plattformsteknologi för att skapa mer enhetlighet över jurisdiktionerna".

"Frankrike är annorlunda än Storbritannien, vilket är annorlunda från Spanien och så vidare," sa han. "Vi har gjort en hel del arbete i Schweiz och det finns mer att ta fram där. Vi tror också att det är där vi ser mycket värde och möjligheter att återföra den förmågan till kunder i USA och Latam.

Denna möjlighet kommer till viss del från det faktum att fler emittenter nu går mot en global plattformsmodell – "den amerikanska marknaden går inte plötsligt i full automatisering, men vi ser verkligen en stor förändring".

"När jag gick med i Luma, som en USA-fokuserad plattform, hade vi inga emittenter som tillhandahåller automatisk prissättning," sa Wood. "Vi har nu över 20 emittenter som tillhandahåller automatiska offerter, varav många används i USA; det är en positiv förändring för den amerikanska marknaden och en trend som accelererar.”

Kollar tillbaka

Liksom många andra marknadsaktörer var 2023 utmanande ur ett strukturerat produktmarknadsperspektiv eftersom vissa marknader gick mycket bra medan andra var mindre konsekventa.

"Den amerikanska marknaden var ganska stark, men i Europa flödade effekterna av nedfallet av [kriget i] Ukraina fortfarande igenom, så vi såg en hel del variation", sa Wood. – Sammantaget tycker jag att det var ett stabilt och positivt år. Ur ett Luma-perspektiv hade vi en stabil utbyggnad av infrastruktur. Vi har investerat mycket under året när det gäller att bygga ut vår plattform och kapacitet med våra partners.”

Under 2023 genomförde Luma flera projekt med kunder som levererades under året och som kom samman mot slutet av året.

"Resultatet av det är vår plattform i Europa, och Asien behandlade fler affärer under de två första dagarna av februari 2024 än vi gjorde under hela februari 2023, vilket är mycket uppmuntrande", säger Wood.

"Som ett resultat av att kunder använder automatiserad prissättning börjar vi se volymen av offertförfrågningar i USA öka för att spegla trender vi har sett på andra håll i Europa och Asien, vi ser också en hel del likheter i produktfunktioner som används överallt regioner.”

Trots likheterna är volymen av köpbiljetter fortfarande mycket högre i Europa och Asien, "eftersom kunder vanligtvis handlar med mer skräddarsydda produkter med mindre nominella belopp, medan vi fortfarande ser en mycket högre nominell biljett per biljett i USA".

Går framåt

När branschen går framåt ser den tekniska agendan Wood möjligheter över hela linjen eftersom vissa "emittentsystem fortfarande är mycket fragmenterade i den meningen att deras Asienverksamhet skiljer sig helt från den europeiska verksamheten, som i sin tur skiljer sig från USA".

Ur ett anslutningsperspektiv är detta inte effektivt eftersom Luma måste göra samma teknikarbete tre gånger för att koppla en emittent till sina kunder.

"Den goda nyheten är att vi ser fler och fler emittenter som blir alltmer globala och använder en enda anslutning för att hantera sin globala verksamhet", säger Wood. "Vi gjorde detta med Citi när vi integrerade en fullständig STP-handelskapacitet för deras verksamhet i Asien och Luma-klienter i andra regioner kan dra nytta av deras automatisering.

”Vi arbetar för närvarande på en pilot med en kund i USA, vilket signalerar en fullständig cykelförändring; USA har alltid legat bakom de tekniska framstegen i Europa och Asien."

Wood påminner om att för tre år sedan använde väldigt få emittenter och distributörer automatisk prissättning i USA.

"Alla använde det i Europa och Asien, men i USA var det något som folk inte lätt kunde uppleva. Det håller på att förändras nu och USA anammar full automatisering, säger Wood.

Dela med sig: